Rybacia, ustricová, hubová, či sójová. Aj s takýmito omáčkami sa dnes už bežne stretnete na pultoch našich predajní. Posledná spomínaná, teda sójová si  v našich kuchyniach už našla svoje miesto. mnohí ľudia, dokonca aj tí skôr narodení, ju používajú namiesto dochucovadiel, či soli. To je len dobré, pretože sójovka, vo väčšine prípadov neobsahuje glutaman, alebo iné chemické látky. Je vyrobená zo sójových bôbov, soli a vody. No ale čo tie ostatné omáčky? Ak ich ochutnáte čisté, pravdepodobne vás ich nenapadne už nikdy v živote kupovať. To je však veľká chyba. Ani sójová omáčka, sama o sebe nechutí vôbec príjemne, a to platí aj pri tých ostatných.

sojovka
 
Rybacia omáčka
Túto fľaštičku nájdete pod označením „fish sauce“. Je tmavej farby a väčšinou sa predáva v tristo mililitrových sklenených, alebo plastových fľaštičkách. Ak si k nej privoniate, ovanie vás silná aróma, ktorá pripomína niečo medzi rybacinou a nesmiernym zápachom. Chuť je výrazne slaná a pre niekoho vyslovene nechutná. Všetko sa to ale zmení, ak ju pridáte do jedla. Výrazná chuť pominie, rovnako ako zápach a slanosť. Hodí sa napríklad do polievok, omáčok a samozrejme k morským plodom či rybám. Ak si napríklad pripravujete ostro – kyslú polievku, tak práve rybacia omáčka patrí do jej základu.
 
Ustricová omáčka
Aj v tomto prípade hovoríme o veľmi výraznej omáčke, ktorá sama o sebe nechutí vôbec príjemne. Podobne ako rybacia, má aj ona arómu po morských plodoch. Na rozdiel od nej, je však mierne sladká. Využijete ju podobne ako rybaciu omáčku. Taktiež sa hodí do ostro – kyslej polievky.

polévka
 
Hubová omáčka
V podstate ide o druh sójovej omáčky s príchuťou húb. Ak vás neosloví na prvé ochutnanie, či ovoňanie, tak ju skúste pridať do hubovej omáčky, alebo malú kvapku do hubovej polievky. Uvidíte, že s výsledkom budete spokojný. Dajte si však pozor, pretože má výraznú tmavú farbu, takže ak použijete väčšie množstvo, vaše pokrmy nebudú len príliš slané, ale aj tmavé.